Ga naar de inhoud
Bouwgroep Emmen

Nieuwbouw

Het begrip ‘nieuwbouw’ is een veel gebruikt begrip in zowel de koop- als huursector.

Wanneer er opdrachtgevers bij ons om de hoek komen kijken voor een nieuwbouw project of woning, vinden er van te voren gesprekken plaats betreft de wensen van de opdrachtgever(s). Hier worden diverse onderwerpen besproken en vastgelegd.

Als de voorbereiding van het werk rond is en er gebouwd kan worden, zullen er 4 bouwfases van toepassing zijn tijdens een bouwproces. Namelijk : het voortraject, de ruwbouwfase, de afbouwfase en de oplevering. Wat er bedoeld wordt met deze fases, zullen wij u gaan uitleggen.

Fase 1 : Het voortraject

In het beginstadium van een bouwproces zijn wij afhankelijk van een opdrachtgever. Wij kunnen dus pas aan de slag gaan wanneer wij een aanvraag binnenkrijgen betreft een nieuw te bouwen woning of een seriematig project. Tijdens het voortraject zullen er gesprekken plaats vinden met de opdrachtgever(s). Zij leveren zelf een tekening aan óf kiezen er voor om een tekening te laten maken door ons eigen BIM Modelleur. De wensen van de klant zullen hier besproken en vastgelegd worden.

Als het ontwerp volgens de opdrachtgever(s) akkoord is, zullen de tekeningen gezien worden door de constructeur. Deze zal beoordelen of dit project constructief haalbaar is. Wanneer dit het geval is, zullen de constructie berekeningen ingediend worden bij de desbetreffende gemeente.

Fase 2 : De ruwbouw

Het woord zegt het eigenlijk al: dit is de ‘ruwe bouw’ van de woning. Onder ruwbouw vallen bijvoorbeeld de fundering, de riolering, een groot deel van de leidingen, de dragende muren en het dak. Als de ruwbouwfase is afgerond, is de nieuwbouw wind- en waterdicht.

Fase 3 : De afbouw

De afbouwfase draait om de afwerking: de nieuwbouwwoning wordt klaargemaakt voor bewoning. Denk bij de afbouw aan:

  • het plaatsen van een dekvloer, geschikt om straks de vloerbedekking op te leggen.
  • het stuken van de plafonds en het afwerken van de wanden.
  • het plaatsen van de binnenwanden, binnendeurkozijnen en binnendeuren.
  • het plaatsen van de trap; soms valt dit ook onder ruwbouw.
  • het aanbrengen van overige installaties en leidingen, zoals elektra en een ventilatiesysteem.
  • het schilderwerk, het tegelwerk en, als je dit niet zelf na de oplevering doet, het plaatsen van de keuken en de badkamer.

Fase 4 : De oplevering

De laatste fase bij de bouw van een nieuwbouwwoning is de oplevering. Tijdens de oplevering loop je samen met de bouwer de woning rond om te controleren of alle werkzaamheden volgens plan en correct zijn uitgevoerd. Hierna vindt vaak de sleuteloverdracht plaats. Je bent dan officieel eigenaar van de woning. Het inrichten kan beginnen!

Projecten

Onze nieuwbouw projecten